Skip links

Холистика

Този подход се фокусира не само върху зъбите и венците, но и върху връзката им с останалата част от тялото и общото благосъстояние на пациента.

Какво представлява?

Холистична дентална
медицина

Холистичната дентална медицина е подход към стоматологията, който разглежда устната кухина като неразделна част от общото здраве на организма. Този подход се фокусира не само върху зъбите и венците, но и върху връзката им с останалата част от тялото и общото благосъстояние на пациента.

Основни принципи

Холистиката в денталната медицина отхвърля използването на материали и процедури, които могат да бъдат потенциално токсични (например амалгамата съдържаща живак, арсен и др.), предпочитайки биосъвместими и доказано безопасни материали.

Акцентът е върху превенцията на заболяванията чрез здравословен начин на живот, правилна хигиена на устната кухина и редовни прегледи.

Много заболявания на устната кухина могат да повлияят цялостното здраве. От друга страна състоянието на устната кухина може да е индикатор за общи здравословни проблеми.

Предпочитат се естествени методи за лечение и минимално инвазивни процедури.

Избягване на прекомерната употреба на антибиоти. Те се предписват само при абсолютна необходимост, когато рискът от обща инфекция е висок и са изчерпани всички останали методи за лечение. Набляга се на естествени методи за засилване на имунната система, използването на натурални добавки, пробиотици, природни антимикробни и хомеопатични средства.

Съвети относно диетата и храненето, за да се подпомогне здравето на устната кухина и общото здраве.

Внимание към стреса и други психологически фактори, които могат да влияят на здравето на устната кухина.

Този подход включва използването на традиционни и алтернативни методи за лечение. Холистичните зъболекари често работят съвместно с други здравни специалисти, за да предоставят комплексна грижа.

Популярна алтернатива

Холистичната дентална медицина набира популярност като алтернатива на традиционните стоматологични практики, особено сред пациенти, които търсят по-естествени и биопоносими подходи към своето здраве. Ние вярваме, че здравето на устата е неделима част от общото здраве и благополучие на пациентите ни, затова се стремим към постигането на баланс между физическото, психическото и емоционалното им благополучие.

Разгледай
Слайд